The webpage of Stoyan Varlyakov

За Немците и точността

by on Aug.28, 2009, under Обща

Наскоро се върнах от Германия… нищо интересно – страна като страна. И хората са си хора – имат по 2 уши, 2 очи и нос. Даже по шкембетата си приличат с нашенците. Говорят друг език, но това не пречи хора от различни части на Германия да не се разбират на “общият” си език.

Българите много им се възхищаваме на тях Германците. Вземат много пари, плащат много данъци, добре са осигурени. Няма нищо ненормално/странно във факта.  Е как го постигат, тогава?

Ами не е сложно – просто са леко ретроградни, като древните Гърци – обичат всичко да е сигурно и изпитано, предпочитат да работят повече за проби, по-малко за отстраняване на проблеми (нещо което за жалост в България правим наобратно). И са подредени. Много подредени. Ама много!

Каквото и да е – дори и изхвърляне на боклука, Немците го правят по процедура. Затова правят много малко неща за единица време, но пък дали те са тук, или в отпуска, или в друг офис или нямат време – няма значение. Важното е че всичко е документирано и подредено. Защото е правило.

И оттам се научих да спазвам правила – като пише 50 километра, да карам с 50 километра, като си изпия сока, да потърся кошче за боклук… и не само.

А относно немската точност – може и да я е имало някога, но не и днес. +-15 минути се нарича академично закъснение и не е тема на дискусия – ако човек има среща (или Термин както казват немците) и се обади да пита “какво става” преди да минат 15 след уговорения час, се приема за нахалство.

Та, “подредени до немай къде” и “закъсняващи редовно” макар и противоречиво звучащи понятия, са напълно подходящи за Немците…


Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Looking for something?

Try the customized search:

Still not finding what you are looking for?
Drop me a line or two so I can help.

Links

I'm sure you'll find those handy: